diumenge, 16 de febrer del 2014

Consideracions sobre els accidents d'esquí a Andorra (1)


A tot arreu on es practiquen els esports d'hivern, i des de l'inici d'aquestes pràctiques, s'ha plantejat el tema de la seguretat.
Històricament s'ha vist com la pràctica de l'esquí generava un cert nombre d'accidents, amb lesions específiques i molt característiques.
Al voltant d'aquest esport els professionals es van especialitzar en la prevenció dels accidents i el tractament de les lesions que en resulten.
Va aparèixer, doncs, la figura del Pister-Socorrista i dels metges especialitzats en el tractament dels esquiadors, metges de pistes o traumatòlegs i urgentistes d'hospitals d'àrees de muntanya.
Tots aquests professionals, escampats arreu del món, aïllats físicament els uns dels altres han avançat cap a maneres de fer semblants, impulsats per una mateixa inquietud: fer els esports de neu més segurs.
Un element comú ha estat el treball d'investigació basat en el registre i l'estudi dels accidents, analitzant les causes i cercant mesures de prevenció i millores en el tractament.
Molts d'aquests treballs han ajudat als fabricats de material esportiu i a les estacions d'esquí a millorar la seguretat en molts aspectes, d'altres han incidit en aspectes de seguretat que depenen dels usuaris.
El nostre país no s'ha quedat al marge d'aquesta dinàmica. Tots els professionals implicats han seguit les mateixes pautes i dediquen temps i energia amb l'objectiu de guanyar en seguretat i millorar l'atenció als usuaris.
Un salt qualitatium va ser quan es va decidir unificar els diferents registres existents i analitzar, en conjunt, totes les dades generades al voltant dels accidents a pistes des d'aquell moment.
Des de la temporada 2002-2003 diferents bases de dades recollides referents als accidents d'esquí, fins llavors disperses, es van unificar.
Fins la temporada 2012-2013 s'hi han registrat un total de 134.172 accidents.

- cal agrair doncs la feina de totes les persones que participen en el recull de dades:
         * Pisters Socorristes de tots els sectors de les estacions andorranes (Grandvalira-SAETDE, Grandvalira-ENSISA, Vallnord- Pal, Vallnord-Arinsal, Vallnord-Arcalís
         * els equips dels Centres Mèdics de pistes, amb els seus seus responsables (Dr Torrens a Arcalís, Dr Mijares a Arinsal, DraMombiedro a Pal, Dr Sanchez a Soldeu-El Tarter-Canillo, Dr Escoda a Pas de la Casa-Grau Roig)
         * el personal del Servei d'Urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell

- i els intervinents en el processament de les dades i posterior anàlisi (Departament d'Indústria del Ministeri d'Economia i Territori; APPVS del Ministeri de Salut ; Hamilton Intelligence, particularment el Sr Javier González-Casallo ) i els patrocinadors de l'estudi (Ski Andorra, Crèdit assegurances)

Mètode d'estudi:
- recull de dades per part de
  • Pisters Socorristes (que fan la 1a atenció en 35% dels casos)
  • Centres Mèdics de les estacions d'esquí (1a atenció 59% de casos)
  • Servei d'Urgències (1a atenció 6% de casos)
(aquests percentatges corresponen a l'estudi de la temporada 2012-2013, però són similars a les temporades anteriors) 
 
- en algunes temporades anteriors s'havia disposat d'una població de referència, obtinguda per entrevistes directes als usuaris, a peu de pistes. Disposar d'una població de referència permet arribar a conclusions més acurades pel que fa als diferents factors estudiats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada